KENMERKEN

Angus-runderen staan bekend om hun gemoedelijke karakter en hun vermogen te kunnen opgroeien op schrale gronden.  Het ras staat dicht bij de natuur en gedijt het best in natuurgebieden waar een grote variëteit aan kruiden- en grassoorten te vinden zijn.

VLEES
De belangrijkste reden voor het wereldwijde succes van het Angus-ras is de uitzonderlijke kwaliteit van het vlees. Restaurants zetten het graag op de menukaart.  Dit hangt samen met de "marmering" van het vlees: dunne lijntjes vet die door het vlees lopen. Vet heeft de eigenschap dat het smaak vasthoudt, wat het zo lekker maakt. Proef ons vers hoevevlees uit Sinaai, een stukje natuur. Het vlees van een Aberdeen Angus koe is, mede door zijn langzame rijping, bijzonder van kwaliteit.

HEREFORD

Hereford is een runderras dat oorspronkelijk afkomstig is van het zuidwestelijke deel van Engeland. In de tweede helft van de achttiende eeuw ontwikkelde zich dit karakteristieke ras. Het is het meest voorkomende runderras ter wereld. Wij werken met de ongehoornde " de polled Hereford".

Het is een krachtig gebouwd dier met een witte kop, de witte streep op de nek en de schoft zijn typisch voor dit ras. Voor de rest is deze helemaal rood gekleurd en hebben ze krulletjes. Ze hebben een rustig, vriendelijk karakter en kalven probleemloos. Doordat het pasgeboren kalf ongeveer 30 à 40 kg weegt, is menselijke hulp praktisch volledig onnodig. De Herefords geven hun kalf een goeie groeistart mee en doorgaans worden ze op 6 à 9 maanden gespeend. Daarna groeit het kalf goed door op harde grassen en mineralen.

Herefords een stukje natuur angussen een stukje natuur

ABERDEEN ANGUS

De Aberdeen Angus is van oorsprong een Schots ras. De runderen zijn hoornloos en hebben korte benen. De kop is klein en proportioneel kort en breed. De rechthoekige romp is breed en diep, de nek kort en zeer gespierd. Ze staan bekend om hun gemoedelijke, vriendelijke en volgzame karakter. Het is een sober ras dat zich het best in natuurgebieden voelt. Er is een effen zwart gekleurd type en een erfelijk recessieve donkerrode variant. Van de totale stapel is ongeveer driekwart zwart.

Ook deze dieren hebben  uitmuntende moederlijke eigenschappen. Het lichaamsgewicht van de kalveren is bij de geboorte 25 à 30 kg. Met als gevolg dat ook deze dieren kalven zonder enige hulp van de mens. Het zijn beide sterke rassen die zowel zomer als winter buiten vertoeven.